MARKTCOMMENTAAR

 

DOOR: RON SCHOUTEN | 21 MEI | 2013

Ommezwaai goud en zilver-prijs

Afgelopen vrijdag zette de goudprijs de weg naar een lagere notering voort. Al snel werden steunpunten doorbroken. $ 1367 leek aanvankelijk te houden, maar toen de prijs daar doorheen stootte leek de weg naar beneden vrij. $ 1350 werd als volgend punt moeiteloos genomen. In Azië noteerde goud $ 1338 maar al snel daarna werd de ommezwaai ingezet. De stijging werd als eerste door zilver ingezet met een stijging van bijna 3%. Eerder werd de handel op de Comex nog tijdelijk stilgelegd omdat de prijs op de futures-markt bijna 10% zakte naar $ 20,25. Deze stillegging wordt vaker ingelast bij extreem volatiele markten, om hierdoor wat rust te creëren, echter dit pakt niet altijd goed uit. Laatst gebeurde nagenoeg hetzelfde op de beurs in Londen in goud, waarna de prijs naar beneden doorstoomde. De sterke opwaartse beweging van de zilverprijs gisteren bleef niet onopgemerkt. Hiermee kwam het witte “poor man’s gold”, na geruime tijd op de achtergrond, in het spotlicht te staan. Als we vooruit kijken naar een oppikkende wereldeconomie dan zou zilver wel eens meer kunnen profiteren dan goud. Zilver wordt immers meer op-geconsumeerd dan goud. De goudprijs steeg van $ 1338 in Azië naar $ 1400 op Amerikaanse handelsdag.

World Gold Council deelde mee dat de fundamentals voor een handhaving van een hoge goudprijs nog sterk aanwezig zijn; met name de aantrekkingskracht vanuit de lange-termijn investeerders en de grote vraag naar fysiek (munt-en baar goud) zijn aanwezig. Daartegenover staat het prijsrisico dat door de uitvloei van de door goud gedekte ETF’s plaatsvindt. Dit laatste vindt plaats omdat investeerders winstnemen en overstappen naar de rijzende aandelenbeurzen. De grote vraag zal blijven of de investeerders in fysiek metaal de uitstroom uit de ETF’s kunnen compenseren. De rapportage over deze uitstromen heeft zoals we de laatste dagen gezien hebben een enorme impact. Door deze nieuwsgaring worden er op grote schaal posities afgebouwd. Sentimenten zijn van doorslaggevende betekenis. Zodra er meer balans in de ETF investeringen plaatsvindt zal de fysieke vraag de belangrijkste factor zijn voor een stijgende goudprijs. Als voorbeeld meldt WGC in hun laatste rapport dat de hoeveelheid aan fysiek goud wat wordt aangehouden door ETF’s slechts 1% van de totale 175.000 ton bovengrondse goudhoeveelheid. Dus als we het ETF verhaal in een  breder perspectief plaatsen, lijkt het van minder belang als dat de diverse mediaberichten ons laten geloven.  

Een bijdrage aan de koerswinst voor het edelmetaal was onder meer het nieuws van kredietbeoordelaar Moody’s die de Verenigde Staten waarschuwde dat het land dit jaar zijn hoogste AAA-status kan verliezen als er geen akkoord wordt gesloten over het reduceren van het begrotingstekort en de lange-termijn schuld. De escalaties van de spanningen in het Midden-Oosten, een iets zwakkere dollar en koopjesjagers gaven het edelmetaal verder de nodige glans terug. De beleggers zullen zich nu focussen op de congres-verklaring over de economie van de V.S door de Fed later deze week.

We zullen zien of de komende dagen $ 1400 opnieuw doorbroken zal gaan worden of dat er een test van de steunpunten zal gaan plaatsvinden. In euro’s per kilo zakte de prijs vrijdag en in Azie richting € 33.500 om daarna ook het herstel in te zetten naar € 34.900. Het blijft vooralsnog een onstuimige en volatiele markt. Dat blijkt ook weer nu beide metalen vandaag weer wat van het gewonnen terrein moesten toegeven.

 Goud vs. USD (bron: Bloomberg)

 XAU 16 mei 2013

 

Zilver vs. USD (bron: Bloomberg)

XAG 16 mei 2013

 

DOOR: RON SCHOUTEN | 16 MEI | 2013

World Gold Council Report Q1 2013

Uit het recente onderzoekrapport van het World Gold Council blijkt een herleving van de vraag uit de juwelensector (19%). De gehele vraag naar goud echter viel terug met 13%.

Er zitten nogal wat contrasten in het rapport. Zo steeg de vraag naar goud vanuit China met 20% vergeleken met het vorige jaar en steeg de investeerders-vraag naar baar en munt goud met 10%. Hier tegenover staat dat er maar liefst 177 ton goud uit de ETF-investeringen vloeiden.  De vraag vanuit India was 27% meer dan het vorige jaar, retail investeringen zijn met 52% toegenomen. Dit veroorzaakte een discrepantie op de handelsbalans in dat land waardoor de overheid ingreep en er nieuwe restricties ingesteld werden. Beperking van de invoer als doel, hetgeen een negatief nieuws voor de goudprijs is.

Door de sterke dollar vloeien er meer investeringen uit de diverse goud beleggingen. De goudprijs staat opnieuw sterk onder druk.  In dollars ging de prijs onderuit, van $ 1440 door het steunpunt op $ 1400. Donderdag 16 mei zakte de prijs in de ochtend richting het volgende steunpunt op $ 1367. Het lijkt er opnieuw op dat de onderkant van de bandbreedte waarin goud handelde getest gaat worden.  Ook in euro’s per kilo moet de prijs flink inleveren en zakte onder € 34.500 per kilo.

Ter illustratie van bovenstaande hierbij nog gegevens van Thompson Reuters GFMS, World Gold Council met historische data met betrekking tot de vraag naar goud in tonnen, wereldwijd.

 

 

Goud vs. USD (bron: Bloomberg)

16 mei

 

DOOR: RON SCHOUTEN | 13 MEI | 2013

Na de serieuze prijsdaling van het goud vorige maand, hebben we wel iets van herstel gezien. Echter niet het herstel wat wellicht verwacht zou worden na zo'n correctie. Oorzaken hiervan zijn o.a. de afname van de diverse aan goud gerelateerde beleggingsproducten als ETF's. Er heeft een verplaatsing van beleggingen plaatsgehad naar de aandelenmarkten. Diverse indexen {bijv.  Dow Jones, Dax} noteerden nieuwe record-hoogten van dit jaar. Door de verkopen uit de diverse ETF's in edelmetaal zijn de aantallen teruggebracht tot niveaus in 2008. Zoals reeds eerder besproken hebben voornamelijk de markten in fysiek edelmetaal voor de steun in de goudprijs gezorgd. Vooral in Azië { China, India, Hong-Kong} steeg de import ook naar records. De raffinaderijen werkten weer eens 24/7 en draaien op volle toeren om aan de vraag te kunnen voldoen. In Bombay zijn de goudmarkten voor de tweede opeenvolgende dag gesloten wegens protest tegen weer een nieuw ingevoerde plaatselijke belasting.

Afgelopen vrijdag, toen goud moeite had met de weerstand op $ 1485, volgde opnieuw een correctie door een stijgende dollar; de prijs zakte naar $ 1420. Tussen deze twee bandbreedten zal de prijs waarschijnlijk voorlopig even voor een moment bivakkeren. Op de vraag of de goud-rally over zou zijn is moeilijk een antwoord te geven. Sommige segmenten in de markt zijn negatief en andere segmenten hebben voorlopig hun “zin in goud”  tijdelijk opgeschort. Als zodanig lijkt het alsof de goudprijs zich in een grote consolidatiefase bevindt en verder waarschijnlijk “range trading”  (handel binnen bepaalde bandbreedte)  te zien zal zijn, en mogelijk kunnen we nog verdere dalingen in de prijs zien. We hebben nog steeds het gevoel dat er goede argumenten zijn voor een hogere goudprijs, gekeken naar de wens van beleggers om hun rijkdom te beschermen tegen de overheid-acties. Dit kan zijn in de vorm van inflatie, geldontwaarding of ronduit heffingen op spaardeposito's, zoals werd gezien in Cyprus. Als duidelijker wordt voor het publiek dat de waarde van hun geld en spaargelden wordt beïnvloed door overheidsbeleid, dan kan het wederom een teken zijn om nog meer belangstelling voor de goudstaven te krijgen.

De goudprijs in euro's per kilo blijft tussen € 35.500 en € 36.000 steken. Weinig beweging te zien dus in de prijs in euro's door een tegenovergestelde beweging van de euro/dollar. Wat goud in dollars zakte werd grotendeels gecompenseerd door de euro-daling.

Goud vs. USD (bron: Bloomberg)

 

Goud vs. EUR (bron: Bloomberg)

 

DOOR: RON SCHOUTEN | 29 APRIL | 2013

De recente bleke cijfers over de Amerikaanse economische groei laat de markt hopen dat de Federal Reserve Bank zijn huidige programma van geldmarktverruiming zal voortzetten. Japan is bezig met een structureel plan de economie te steunen door middel van het verdubbelen van hun balans. Dit steunt de goudprijs, wat nog steeds gezien wordt als een hedge tegen inflatie. Het zijn vooral de korte-termijn investeerders die de markt laatst in beweging gebracht hebben. De institutionele en lange-termijn investeerders zetten hun investeringen in goud voort.

De correctie van de goudprijs werd door een aantal centrale banken snel gebruikt om middelen om te zetten in goudreserves. Over de fysieke vraag vanuit India en Azië had ik het in het vorige commentaar al. De vraag vanuit Azië was exceptioneel vorige week; de vraag uit India was de grootste van de laatste 5 jaar, met volumes en premies op de verschillende beurzen aldaar die naar recordhoogten gingen.  Toch maakt goud een moeilijke periode door.  De correctie zorgde er ook voor dat beleggers het edelmetaal even links lieten liggen uit angst voor nieuwe koersdalingen.

Het gele edelmetaal laat evenals zilver zien dat steunpunten gevormd zijn. Anders dan andere grondstoffen wordt goud niet opgebruikt. Bijna 100% van het metaal dat ooit gewonnen is maakt deel uit van het huidige aanbod (wat jaarlijks met 1,7% groeit). Het aanbod is dus stabiel en voorspelbaar. De vraag echter is onvoorspelbaar en kan heel beweeglijk zijn. De commerciële vraag lijkt nog wel in te schatten. Hiervan bestaat meer dan 40% uit de juwelen/sieradenindustrie, 10% uit de technologie/tandarts-sector en ongeveer 35% komt uit de investeerdershoek. De rest komt voor rekening van centrale banken. Volgens World Gold Council loopt de vraag de laatste 10 jaar op met 2,6% (gemiddeld inflatiecijfer over dit termijn is 2,3%), de investeerdersvraag knalde omhoog naar meer dan 15%.

Op $ 1480 en $ 1500 liggen, dichtbij, weerstand niveaus, als goud door $ 1500 schiet, lijken hogere koersen haalbaar. Steunpunten zijn te vinden op $ 1450 en $ 1420 (dichtbij) met ook hierbij de aantekening dat als de goudprijs door $ 1400 zakt, er mogelijk weer  “sell-offs” plaats gaan vinden. In euro’s per kilo ligt goud weer boven € 36.000 per kilo, komende van € 33.000 en zilver tikt tegen € 600 per kilo.

Grafiek: goud in dollars per ounce (bron: Bloomberg)

 29 april

 

DOOR: RON SCHOUTEN | 25 APRIL 2013

Highlights van World Silver Survey 2013

Het “Silver Institute” en GFMS/Thompson Reuters hebben hun jaarlijks verslag uitgebracht.

Het totale aanbod in zilver nam toe van 1.039 in 2011 naar 1.048 miljoen ozs in 2012. De stromen uit afval namen iets af.  De vraag uit de industriële hoek  viel iets terug. Sectoren als foto en zonnecellenindustrie namen aanzienlijk af. De vraag uit de juwelenindustrie stabiliseerde en gelukkig bleven de investeerders geïnteresseerd, waardoor de prijs minder zakte. Naast de tegenvallende vraag uit de zonnecellenindustrie bleef ook de vraag achter uit de airconditioning-industrie. De hogere koperprijs noopten consumenten ertoe om over te gaan op aluminium gebaseerde onderdelen. Verder wordt zilver gebruikt in o.a. sportkleding,  medische sector (verband, pleisters etc.) en in verpakkingsindustrie (vleeswaren), vanwege de bacterieremmende werking van het witte edelmetaal.

De vooruitzichten met betrekking tot de prijs van zilver zijn licht positief. GFMS Thompson Reuters verwachten ongeveer $29 per toz voor dit jaar. Voor volgend jaar zijn geen verwachtingen uitgesproken, maar door de recente daling van de goudprijs kan zilver hier ook door beïnvloed worden. Het is nog onduidelijk of investeerders de switch naar fysiek maken vanuit de papieren transacties. Ook de vraag uit de industriële sector zou door groeiende economische verwachtingen kunnen gaan toenemen.

Al met al is de outlook voor zilver, na een teleurstellend begin van het jaar, positiever bijgesteld. In euro’s per kilo is de prijs van  750 naar 550 gezakt. Afwachten of dit steunpunt zal houden en of we de weg naar boven in kunnen zetten, zoals ook goud herstelde van € 33.000 per kilo naar € 36.000. 

Zilver statistieken (Bron: The Silver Institute)

 World Silver Supply and Demand

 

DOOR: RON SCHOUTEN | 22 APRIL 2013

De explosieve koersdaling vorige week van de goudprijs, werd veroorzaakt door grote (lees: kapitaalkrachtige) speculanten of anders gezegd speculatieve handelaren op de “Futures” markt. Er werden op grote schaal tekort-posities ingenomen, speculerend op een lagere goudprijs om dan op lagere niveaus weer te kunnen terug kopen. Hierdoor zakte de goudprijs met meer dan $ 200 per troy ounce. Toen de prijs dermate extreem kelderde werd er ook gewacht met het afbouwen van de short-posities. Steun kreeg het gele edemetaal pas toen de prijs onder de $ 1340 zakte, vanuit de fysieke sector. De verkooporder voor 4 miljoen ounce op de opening van de Comex (Amerikaanse termijnbeurs) was op dat moment een te grote order voor een relatief gezien kleine markt. Deze actie staat in schril contrast met de visie van de “lange-termijn” investeerders in goud, die van mening zijn dat er nog vele politieke/financiële/economische horden te nemen zijn. De verwachtingen dat er een einde komt aan het verruimen van de geldmarkt hebben hun licht laten schijnen over de goudprijs. Of het al dan niet zal gaan plaatsvinden is nog niet zeker. Hetzelfde geldt voor het economische herstel van de Verenigde Staten. Er komen zeker iets positievere signalen binnen, maar dat optreden is nog steeds te flets. De investeringen in de ETF’s zijn sterk teruggelopen en lopen nog steeds iets terug, dat is zeker een zorg maar de speculanten hebben hun liquidaties uit deze investeringen verlaagd en ook het short-selling is afgenomen.

De prijsdaling zorgde wel voor een boost aan aankopen in fysiek edelmetaal in India, China, de VS, Japan en ook in Europa. Kopers vonden dit een unieke mogelijkheid om een aankoop te doen op een prijs die de laatste jaren niet voorgekomen was. Er werd in een rap tempo door de diverse baren en munten heengegaan. Kopers waren ook bereid een hogere premie voor het gewilde metaal neer te tellen. In Mumbai meer dan $ 25 en in Shanghai meer dan $ 5 per ounce.

Ook in ogenschouw nemende dat Centrale banken tot op een paar jaar geleden aan het “Central Bank Agreement” gehouden moesten worden, (hetgeen inhield dat er jaarlijks niet meer dan 400 ton verkocht mocht worden) werd er vorig jaar meer dan 500 ton door de Centrale banken aangekocht. De hoeveelheid, 10 ton waarover nog gediscussieerd wordt, van de centrale bank van Cyprus zou gemakkelijk in de markt geabsorbeerd worden en zonder veel beroering van de goudprijs. Het is nog wel de vraag of de vraag naar fysiek edelmetaal de prijs significant hoger kan stuwen, maar het heeft deze vraag zeker nodig om op bepaalde niveaus te kunnen handhaven. Er is duidelijk de behoefte om edelmetaal aan te houden, of als investering, of als sieraad. De prijs van goud wordt bepaald door de meest basale economische fundamentals, vraag en aanbod. De vraag blijft sterk aanwezig terwijl het aanbod beperkt zal blijven. Dit zal uiteindelijk de prijs op lange termijn gaan bepalen.

Technische analyse laat zien dat er steunpunten liggen op $ 1310 (laagste punt januari 2011) gevolgd door $ 1265. Weerstanden zouden liggen op $ 1425 en $ 1470.  In euro’s per kilo vertoefde de goudprijs vanaf mei vorig jaar tussen € 38.500 en € 44.300 om vervolgens begin vorige week onder de € 33.000 per kilo te zakken. Een relatief klein herstel volgde, inmiddels noteert goud ruim boven  € 34.500 per kilo. Het zou een goed “koop-moment” kunnen zijn, echter dit zullen we pas achteraf kunnen bepalen. De markt is nog steeds wat onrustig en richting zoekende.

Grafiek: goud in dollars per ounce (bron: Bloomberg)

Goud 22 april 

Grafiek: zilver in dollars per ounce (bron: Bloomberg)

Zilver 22 april

 

DOOR: RON SCHOUTEN | 15 APRIL 2013

Hoe overleeft de goudmarkt de “morning after”.  Een extreme koerscorrectie werd ingezet aan het einde van de Europese markt van afgelopen vrijdag en ging daarna volledig los tijdens de Amerikaanse handelsuren.  In het vorige marktcommentaar had ik het reeds over enkele grootbanken die hun prognose van edelmetaal prijzen naar beneden bijgesteld hadden. Daar kwamen er nog een aantal bij. (Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch etc. ).

Vorige week werd de goudprijs opgeschud door de geruchten dat Cyprus een deel van hun goudreserves zou willen verkopen, dit om de staatsschuld te kunnen reduceren. Het zou gaan om iets meer dan 10 ton goud. Dit is een relatieve kleine hoeveelheid met betrekking tot de totale goudreserves van alle centrale banken. Belangrijker is het signaal wat ermee afgegeven wordt. Verschillende landen als Portugal, Spanje en Italië, die te kampen hebben met grotere tekorten dan andere Europese landen zouden dit idee kunnen gaan overnemen waardoor er op korte termijn  veel goud aangeboden zou kunnen worden, wat zeker een prijsdaling zou gaan betekenen.  Om een idee te geven hoe de verschillende naties hun voorraden beheren heb ik hierbij (van World Gold Council) de 10 grootste bezitters. De VS bezitten 8,133.50 ton, Duitsland 3,391.30 ton, het IMF 2,814 ton, Italië 2,451.80 ton waarna Frankrijk als 5e volgt met 2,435.4 ton. De rest van de eerste 10 wordt volgemaakt door China, Zwitserland, Rusland, Japan en Nederland met 612.5 ton de nummer 10. Het eerste kwartaal van dit jaar werd er door een aantal voormalige Sovjetstaten zoals Azerbaijan, Wit-Rusland en Kazachstan relatief kleine hoeveelheden aangekocht. Rusland zelf heeft meer dan 12 ton aangekocht, Korea 20 ton en Turkije iets meer dan 10 ton.

Door de geruchten over de centrale bank van Cyprus zakte de goudprijs in dollars per troy ounce van $ 1590 terug naar $ 1553, het later ontkennen van de geruchten deden de markt vooralsnog geen goed. De markt bleef nerveus en daar kwam de aanpassing van de prognose van Goldman Sachs bij. De goudprijs zakte door het steunpunt op $ 1525. Het handelsplatform in Londen waar fysiek edelmetaal verhandeld wordt, werd tijdelijk stilgelegd. Hetgeen wel meer gebeurt bij extreme koersfluctuaties, dit om wat rust te creëren.  Echter de prijs kwam meer onder druk. Daar kwam bij dat de diverse grote beleggingsmaatschappijen en hedge-funds door de grote waardeverminderingen van hun bezittingen margin-calls aan hun broek kregen waardoor er nog meer verkocht moest gaan worden.  Deze marktpartijen handelen  in zogeheten “Futures” (termijncontracten in edelmetaal) en zijn verplicht bepaalde bedragen als marge (zekerheid) aan te houden. Merrill Lynch kwam door een gerucht in de markt, dat zij 4 miljoen ozs op de opening van de Comex  (termijnbeurs in VS) verkocht hadden. Verschillende marktpartijen zouden op voorhand tekort in goud zijn gegaan om op lagere niveaus weer te kunnen inkopen.

Er zijn dus vele “long-posities” (posities van aangekochte beleggingen in edelmetaal) teruggebracht. Met meer dan 400 ton zijn deze posities verminderd. Volgens technische analyse van verschillende banken zou het volgend steunpunt bij $ 1400 per ounce liggen. Er werd op lokaal niveau in India afgelopen vrijdag nog wel een dubbele hoeveelheid aan fysieke munten en baren verkocht. Er stonden lange rijen bij de plaatselijke retailers en deze geraakten door hun voorraden. Maar de markt zal moeten stabiliseren alvorens de spelers (lees: China, Indonesië etc. ) zullen gaan instappen. Vooralsnog ziet het er niet rooskleurig uit voor het gele edelmetaal. De prijs zou enigszins moeten blijven hangen op huidige niveaus en zeker niet meteen door volgend steunpunten (zoals bovengenoemd $ 1400) moeten zakken. Als dat wel gebeurt zullen lagere niveaus getest gaan worden. Ook in euro’s ging de prijs stevig onderuit. Was er vrijdag reeds sprake van een correctie naar € 36.600 per kilo. Dit weekend hakte er nog steviger in richting € 34.750 per kilo. De zilverprijs zakte van € 640 naar € 590 per kilo. Het wordt wonden likken vandaag en het is te hopen dat daar tijd voor gegeven wordt.

Grafiek: goud in dollars per ounce (bron: Bloomberg)

 grafiek

 

DOOR: RON SCHOUTEN | WEEK 15 | 2013

Fundamentals voor een hogere goudprijs zijn nog steeds aanwezig. Tegenvallende banencijfers in de VS, daardoor groeiende bezorgdheid over de mogelijke potentie van de economische groei in de VS, de internationale spanningen veroorzaakt  door de felle houding van Noord Korea en de recente bankrun in Cyprus. Hierdoor zouden we kunnen verwachten dat de goudprijs een flinke opwaartse beweging zou kunnen maken. Echter als we naar grafieken kijken van de laatste maanden moeten we concluderen dat de bewegingen die de goudprijs maakt eerder neerwaarts zijn.

De analisten zijn het er niet over eens, verschillende banken (SocGen, Credit Suisse) stelden hun eerdere voorspellingen van de goudprijs aanzienlijk naar beneden bij.  Er was ook een afname te zien in de Globale ETF-holdings in de edele metalen. Een van de uitzonderingen is het nabij gelegen Turkije.  Volgens het in Londen gesitueerde World Gold Council was Turkije de op vier na grootste goud consument in 2012. Naast een stijgende import in goud steeg de zilver import met 31% vergeleken met de maand daarvoor. De vraag vanuit China lijkt vooralsnog de goudprijs niet door de $ 1600 heen te kunnen brengen, evenals de “boost” die Japan aan hun economie gaf (meer dan € 50 miljard per maand sinds de nieuwe regering!).

De goudprijs is dit jaar met ongeveer 7% gedaald, het record-gemiddelde van 2012 noteerde $ 1670. Naast het “all-time-high-point” van  2011 op $ 1921 zou een correctie richting $ 1520 een daling van bijna 20% betekenen. De vraag uit de sieradenindustrie daalde met meer dan 4 %, naast een dalende vraag van de beleggers. In China steeg de vraag uit de juwelenindustrie (0.6%)  minder dan de jaren ervoor. Centrale banken vergrootten hun belangen in goud met 16%. Naast deze gegevens lijkt de goudprijs steun te kunnen vinden als protectie-middel voor spaargelden. Als de economische groei daadwerkelijk zal verbeteren, zal correctie gaan plaatsvinden.

Uit ons land kwam het bericht dat ABNAMRO besloten heeft niet langer te faciliteren in uitleveringen van fysieke edel metalen. In het persbericht werd genoemd dat de bank tot 2009 met de HBU zelf een bank had die in fysieke edel metaal handelde, maar dat die tak verkocht moest worden na de fusie met o.a.  Fortis Bank Nederland op last van de Europese Commissie. Inmiddels heeft ABNAMRO een andere partner gevonden voor hun edelmetaal-rekeningen, namelijk de Zwitserse UBS. Het nieuws kreeg na de recente financiële chaos in Cyprus een negatieve lading.

Een korte blik vooruit lijkt goud moeite te hebben met de weerstand bij $ 1588, indien de prijs hier door breekt is er weerstand op $ 1617 (hoogste punt dit jaar in maart). Steun is te vinden op $ 1560 en op het laatste steunpunt $ 1540. In euro’s schommelt de goudprijs de laatste dagen rond € 39.000 per kilo. De bewegingen die de goudprijs maakt in dollars worden gedempt door de tegengestelde euro/dollar koersbewegingen.