< Terug naar Oud goud en zilver

 

KEURMERKEN VAN GOUD EN ZILVER

Edelmetaal bevattende voorwerpen komen voor in veel verschillende legeringen. De hoeveelheid edelmetaal in de legering noemt men het gehalte van de legering. Het gehalte wordt aangeduid per 1000 gewichtsdelen legering. Zo wil 750 duizendsten goud zeggen, dat op 1000 delen goudlegering 750 delen zuiver goud aanwezig zijn.

Bij goud wordt de inhoud van sieraden en andere voorwerpen weergegeven in karaten. Hoe hoger het karaat, hoe zuiverder en waardevoller het materiaal voor recycling is. Als een item is gestempeld als 24 krt of 999.9, wordt dat beschouwd als zuiver goud. 

Zuiver goud is minder geschikt om sieraden van te maken, en wordt meestal gemengd met andere metalen om het harder te maken en om verschillende kleurvariaties te verkrijgen. Het materiaal wordt hiermee dus duurzamer en nuttiger.


OVER KEURMERKEN

Ieder gouden en zilveren voorwerp dat in Nederland wordt verhandeld, moet voorzien zijn van een in Nederland geldig keurteken. Het aangebrachte keurmerk garandeert het gehalte aan goud of zilver in uw sieraad of gebruiksvoorwerp. 

Bij Tov Hazel kunt u voor recyclingsdoeleinden overigens ook terecht voor niet officieel gekeurde sieraden en andere edelmetalen (bijvoorbeeld afkomstig uit het buitenland). In dat geval stelt Tov Hazel zelf de zuiverheid van het voorwerp vast. Dat doen wij door middel van de toetssteen methode of spectrometrisch onderzoek.