Geopolitieke spanningen en goud.

Ron Schouten | 13 april 2017

De goudprijs werd afgelopen week opgedreven door zorgen op het politieke vlak en zorgen over de veiligheid. De recente ontwikkelingen in Korea, de spanningen rondom Syrië, aanslagen in Egypte en de komende verkiezingen in Frankrijk zorgden ervoor dat investeerders weer eens in goud stapten. Daarnaast kondigde Yellen van de Fed haar rentebeleid nogmaals aan. Afgepaste verhoging van de rente voor een gezonde groei van de economie. De kosten voor het financieren van alle overheidsuitgaven is reeds fors opgelopen, mede door de recent opgehoogde basisrente. Tegenvallende banencijfers in de VS kunnen er wellicht voor gaan zorgen dat renteverhogingen wat verder vooruit worden geschoven.

Een potentieel conflict ontspint zich tussen de VS en Rusland over Syrië, waarbij Poetin sprak over “een daad van agressie tegen een onafhankelijke staat”. Inmiddels is een Russische oorlogsvloot opgestoomd in de richting van de US Navy vloot. In Europa wordt een afweerzone gecreëerd tegen Russische agressie aan de oostkant van Polen en in de Baltische staten. Dit om een nieuw geval als in de Oekraïne te voorkomen.

President Trump rapporteerde dat hij vond dat de dollar te sterk was gezien de concurrentie-overwegingen, de munt maakte meteen een kleine val omlaag. Technisch gezien lijkt de goudmarkt wat “overbought” wat zoveel zegt dat de koersen gestegen zijn door wellicht teveel koopdruk. Het gevaar ontstaat dan dat er een tegengestelde reactie kan gaan optreden. Daartegenover staat dat de goudprijs een solide koersstijging laat zijn en een paar stevige weerstanden heeft overwonnen. In dollars zijn $ 1250 en $ 1282 doorbroken en ligt er met $ 1300 een volgende weerstand.

Goud noteerde gisteren (lees 12 april) een opvallende fixing. Tijdens deze auctie kwam goud terecht in een neerwaartse spiraal waarna er uiteindelijk een fixing genoteerd werd die $ 12 lager lag dan het marktniveau. Dit blijft toch een vreemd fenomeen en er zal toch opnieuw naar dit mechanisme gekeken dienen te worden om de markt geloofwaardig te houden. Zoals aangegeven lag de marktprijs rond $ 1265,75 en daarna zakte goud elke 30 seconden met $ 2 totdat er een fixing op $ 1252.9 in de laatste (negende) ronde mogelijk bleek. In de voorgaande rondes bleven de vraag en aanbod volumes statisch en min of meer bevroren. Er die dag maar door slechts 5 banken geparticipeerd terwijl er 15 marktpartijen geaccrediteerd zijn.

In euro’s per kilo loopt de goudprijs gestaag op in de richting van € 40.000,-. Momenteel wordt de weerstand op € 39.000 getest. Indien dit niveau doorbroken wordt liggen nieuwe “highs” in het verschiet. Instappen kan altijd nog.