Fed verhoogt rente

Ron Schouten | 15 juni 2017

Ondanks slechtere economische cijfers en achterblijvende inflatie heeft de Fed toch besloten de basisrente te verhogen naar 1,25%. De dollarindex, waar de Amerikaanse munteenheid wordt afgezet tegen 6  belangrijkste valuta’s viel terug naar het laagste niveau sinds november vorig jaar.  Fed legde uit dat de recente cijfers incidenten zijn en dat zij dit jaar de balans willen reduceren met een aantal biljoen dollar. Deze uitkomst zat voor een groot deel in de goudprijs ingecalculeerd.

De goudprijs maakte een korte kleine beweging omlaag, net na de uitkomst van de Fed. Dit lijkt steeds weer een korte correctie die daarna weer ongedaan wordt gemaakt. De laatste maanden vindt het gele edelmetaal  overigens solide steun. Zeker nu de geluiden over een afnemende groei van de economie van de VS sterker worden. Aan de andere kant als de Fed blijft aandringen op meerdere renteverhogingen kan er wellicht toch een lagere goudprijs gezien worden.

De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk of beter de uitslag ervan en de komende Brexit onderhandelingen hebben ertoe geleid dat de vraag naar fysiek edelmetaal in het VK omhoog geschoten is (volgens een van de grotere bullion dealers met meer dan 200%). Ook de prijs voor goud in het Britse pond knalde omhoog. De goudprijs in ponden is, volgens dezelfde bullion dealer, sinds het jaar 2000 met  470% gestegen.

De verschillende bullion banken, zoals Credit Suisse, RBC en ANZ geven aan dat hun analisten verwachten dat goud dit jaar in ieder geval $1300 zal laten zien. De eerstgenoemde ziet goud zelfs afstevenen op $ 1400 per ounce. Goud in euro’s  moest toch ook iets terug, al viel dat reuze mee. Goud zakte naar € 36.000 om een paar uur later weer rond € 36.200 per kilo te noteren. Als enige van de edelmetalen maakt palladium de laatste dagen echt supersprongen omhoog. Deze “witte” variant piekte gisteren tot boven € 25.000 “all time high” voor palladium. Door krapte in de markt wordt de prijs van palladium opgeschroefd. Het zijn de gebruikelijke investeerders en daarnaast de industriële vraag van auto/vliegtuigindustrie als katalysator. De vraag in de autobranche in Azië blijft gestaag oplopen. Er heerst negatieve rente op palladium, wat onder meer inhoudt dat de prijs op termijn onder de spotprijs ligt. Dit impliceert dan weer in een tekort in de markten.