Goud verder onderuit.

Ron Schouten | 14 juli 2017

Na de “hawkish” commentaren van een aantal centrale banken, Bank of England, Bank of Canada, Fed en ECB moest goud meer verlies incasseren en zakte in dollars terug naar $ 1212 per ounce. Komend van $ 1250. Met “hawkish” wordt  bedoeld, een strakker economisch beleid, afbouwen van de geldmarktverruimende middelen en een hogere rente. Het tegengestelde van een “dovish” beleid. De laatste uitleg van Yellen (de president van de Fed ) echter was weer iets genuanceerder. Hierdoor ontstond er weer iets wat op een bodempje lijkt.

Al met al steeg de goudprijs met gemiddeld 8% in het eerste helft van dit jaar. In het algemeen beweegt goud tegenover de dollar, waardoor het voor de niet- VS investeerder goedkoper wordt goud te kopen. In het huidige klimaat heeft de goudprijs veel correlatie met de Yen. Wat dan ook weer wordt gezien als een “veilige haven” investering in tijden van geopolitieke en financiële stress.

De verhandelbaarheid van het gele edelmetaal ondervindt steeds meer last van reguleringen van centrale banken. Zo wordt het nagenoeg onmogelijk om goud in te voeren in o.a. Zuid-Amerika en China. Of het goud moet worden ingevoerd waardoor de lokale importbelasting fors doorweegt op prijzen en het daardoor veel minder aantrekkelijk maakt voor de buitenlandse belegger.

Nog steeds vindt er een beweging plaats die het goud verplaatst vanuit de beurzen van  het westen naar Azië. China, Singapore en India blijven onthutsende volumes goud importeren uit het westen. De bullion exporten vanuit de Londense markt naar Zwitserse refineries  loopt in de richting van 100 ton. Goudexporten van Zwitserland naar China en India verdubbelden in de eerste helft van dit jaar. Hierdoor is de SGE (Shanghai Gold Exchange) uitgegroeid tot het meest belangrijke centrum voor fysieke handel in goud. Iedereen wil daaraan meewerken, recent stapte de Zwitserse dochter van de grootste Russische bank de Sberbank in deze fysiek handel op de SGE. Dit in navolging van de 2e bank van Rusland de VTB

Zilver maakt een moeilijke periode door, toch zal hier een einde aan komen. Sinds 2002 vindt een jaarlijkse daling van de productie plaats. Zilver wordt nog steeds veel meer opgebruikt dan teruggewonnen. Hierdoor zal het tekort op de fysieke markt sterk toe gaan nemen. Dat zou weer tot gevolg hebben dat we snel de bodem van de zilverprijs gezien hebben. Het blijven ook goede instap momenten voor het “ poor man’s gold”