Meer beleggers in goud

Ron Schouten | 10 oktober 2017

Het World Gold Council rapporteerde een grotere vraag naar goud in de Verenigde Staten. Dit zal onlosmakelijk verbonden zijn met de uitverkiezing van Trump als president. Volgens het WGC  hebben investeerders meer dan 35 ton toegevoegd aan hun goudinvesteringen. Een ander land dat stevig aan de weg timmert is ons buurland de Bondsrepubliek Duitsland. Er zit wel een groot verschil in het soort investering, ook al zijn beiden gedaan in goud. Onze buren kiezen veel meer voor fysiek bezit dan de Amerikanen. Laatstgenoemden gaan toch vaker in beursgenoteerde beleggingen zoals ETF’s. Als we naar Duitsland kijken, zien we een eerste ferme stijging in 2008. 2016 daarentegen toont eenzelfde jaarlijkse stijging als het topjaar in relatie tot de stijging 2008.

De recente daling van de goudprijs noopten de analisten van de UBS tot een bijstelling van hun outlook. De gemiddelde prijs voor over het volgende jaar hebben zij op $ 1325 per ounce. De komende maanden kan de goudprijs last hebben van de politiek van de Fed.  Hogere rentes kunnen immers tegen goud werken.  Aan de andere kant blijven de “haarden” als Noord Korea, Midden Oosten, Azië  en ook recentelijk Spanje de bodem van de goudprijs steunen. Hierdoor verblijft goud nog steeds in de bandbreedte in euro’s per kilo tussen € 34.500 en € 36.000. In dollars tussen $ 1250 en $ 1325.

De wetgevers van de partij van de Franse president Macron beramen een plan om belasting te kunnen heffen op luxe jachten en auto’s en op edelmetaal.  Er bestond reeds een vorm van “Wealth Tax” voor bezittingen boven € 1.3 miljoen. Echter de boven vermelde producten vielen hier nog niet onder. Zo blijven de verschillende overheden nieuwe maatregelen ontwikkelen om belastingen te kunnen genereren.

Centrale banken in de VS en Europa spreken uit dat ze de geldmarktverruimende maatregelen dus willen gaan afbouwen. Naar het resultaat zijn we natuurlijk zeer benieuwd, hoe zullen de “echte” economieën zich gaan gedragen. Vooralsnog doet het de goudprijs wat pijn, maar of dit ook op de langere termijn zal blijven gebeuren is zeer de vraag.  Op korte termijn kan de goudprijs wellicht steunpunten op $ 1250 gaan testen. Aan de upsite ligt een stevige weerstand op $ 1300 per ounce. In euro’s per kilo dus zoals aangegeven tussen de bandbreedte en worden de fluctuaties in goud in dollars opgevangen door de euro/dollar bewegingen.


Goud in dollars

Goud in euro's