Hoe weet ik of een goudbaar of munt origineel is?

Hoe weet ik of een goudbaar of munt origineel is?

Acht zaken om op te letten

U kunt zelf op diverse manieren controleren of uw goudbaar of munt origineel is. Hieronder treft u enkele tips aan.

Aandachtspunten

1. Controleer het design

Net als bij een origineel schilderij heeft een goudbaar of gouden munt een unieke opdruk of design.

Van bijna alle goudbaren en munten kunt u op internet veel foto materiaal vinden. Een eerste stap bij twijfel is daarom ook om uw product te vergelijken met officiële productfoto's.

Besteed speciale aandacht aan kleine afwijkingen met het originele design.

2. Gewicht is een belangrijke indicatie

Vervalsers maken gebruik van onedele metalen om de goudbaar of munt op te vullen. Denk hierbaar aan koper of wolfraam. Deze metalen hebben een ander soortelijk gewicht dan goud en het is daarom onmogelijk om een 1-op-1 kopie te maken.

Ofwel het gewicht wijkt af, ofwel de afmetingen kloppen niet. Van bijna alle goudbaren en munten kunt u de afmetingen op het internet vinden.

3. Afmetingen

Alle goudbaren of munten van een bepaalde fabrikant hebben exact dezelfde afmetingen. U kunt de afmetingen opnemen met een digitale duimstok, welke bij elke bouwmarkt voor enkele tientjes te koop is, en deze afmetingen vergelijken met de afmetingen welke u op de website van de fabrikant terugvindt.

4. De 'Ping' test

Origineel goud maakt een resonerend ping geluid wanneer het in contact komt met een ander metaal. Het enige wat u hoeft te doen is met een euro munt of andere metalen object een tikje te geven op de goudbaar of gouden munt, en dan goed te luisteren naar het geluid. Als u een ping hoort, heeft u een orgineel gouden artikel in handen. Wanneer u een dof geluid hoort is het artikel waarschijnlijk gevuld met een onedel metaal.

5. Magnetisme

Goud en zilver zijn niet magnetisch. Wanneer u een magneet tegen een goudbaar of gouden munt houdt, mag deze daar dus niet op reageren. Let op, sommige andere metalen zijn ook niet magnetisch, dus vertrouw niet enkel op deze test.

6. In originele verpakking?

Sinds enkele jaren produceren de meest fabrikanten goudbaren in een gesealde verpakking. Deze verpakking is mooi, maar heeft geen toegevoegde waarde. Het is ook niet nodig om de verpakking intact te houden met het oog op een toekomstigde verkoop. En in verpakking is het lastiger om de echtheid van een goudbaar te kunnen vaststellen.

Het mooie van goud is dat het ongeacht zijn vorm dezelfde waarde blijft houden. U kunt uw goudbaar of gouden munt dus in stukken knippen, er gaten in boren of zelfs omsmelten zonder daar afbreuk mee aan de waarde te doen.

Goud blijft immers goud.

7. Prijs

Goud wordt wereldwijd verhandeld tegen een internationale spotprijs. Deze prijs kunt u zelf op internet gemakkelijk zoeken, of bekijken op onze Koersen en Grafieken pagina. Goudhandelaren vragen een kleine commissie bij aan- of verkoop. Dit varieert meestal tussen 1% en 5%.

Goud wordt nooit verkocht onder de spotprijs. Wanneer u dus een goudbaar of munt krijgt aangeboden voor een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn, klopt er iets niet.

8. Reputatie van uw verkoper

Koop alleen goudbaren of munten van gerespecteerde goudhandelaren. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze u een vervalsing zullen verkopen.

Vervalsingen worden voornamelijk verkocht via Ebay en Marktplaats.

Het produceren en verhandelen van vervalste goudbaren en gouden munten is strafbaar.

Over Tov Hazel

Bij Tov Hazel kunt u op een simpele manier in edelmetaal beleggen of investeren. Onze website biedt hier alle mogelijkheden voor en daarnaast kunt u altijd voor een toelichting bij ons terecht. U heeft dan ook de mogelijkheid tot een gesprek op kantoor in Rotterdam.

Wilt u weten wat de huidige edelmetaalprijzen zijn? Bekijk de actuele koersen van goud, zilver, platina en palladium.

Houdt ook ons marktcommentaar rondom de edelmetalen markt in de gaten.

Let op: het beleggen in edelmetaal is risicovol omdat de koersen van het edelmetaal sterk kunnen bewegen.