Geplaatst op

Diversificatie

Het World Gold Council publiceerde onlangs haar analyse van blijvende relevantie van goud als beleggingsproduct. Goud is volgens hen een strategisch middel wat verschillende waardevolle rollen in een beleggingsportfolio kan spelen. Zij toonden een overzicht van de rendementen over drie verschillende tijdperken. Één van 10 jaar, 20 jaar en sinds 1971. De laatste is veelzeggend, omdat dat het jaar was dat president Nixon Bretton Woods liet beëindigen. Sinds die tijd is de US dollar dus losgekoppeld van de waarde van goud. Hiermee dus het langste tijdsbestek beschikbaar. Over deze laatste periode leverde goud meer dan 10% op, over 20 jaar meer dan 8% en over de kortste periode van 10 jaar bijna 6%.

Maar het handelt volgens het WGC niet alleen om deze opbrengsten maar vooral de diversificatie die werkt. Wanneer de correlatie van de andere activa stijgt, blijft goud hierbij achter. Bijvoorbeeld tijdens de crisis van 2008-2009 zorgden paniekverkopen voor verkopen op het gebied van aandelen en andere risicodragende beleggingen, echter gold dit niet voor goud. Goudinvesteerders profiteren van het feit dat goud naast haar liquide functie de markt ook uit grote posities bestaat. WGC schat de fysieke goudposities en centrale banken op bijna $ 3 biljoen, met daarnaast nog $ 400 miljard als openstaande rente via de goudderivaten-markt. En dan bestiert de juwelenmarkt nog de helft van de totale goudmarkt.

Goud is niet zomaar een handelsartikel, volgens het WGC, in tegenstelling tot veel andere grondstoffen wordt goud niet geconsumeerd. Er zou nu evenveel goud op onze planeet aanwezig zijn dan duizenden jaar geleden en daarbij is de goudwinning min of meer gelijkmatig verspreid over de wereld. Hierdoor kunnen factoren als instabiliteit in een bepaalde regio geen grote invloed hebben op de voorraden.

De groeiende welvaart in China heeft ervoor gezorgd dat de vraag daar naar gouden juwelen eindelijk weer groeiende is. Na jaren van afkabbelende cijfers wordt er veel drukte gezien in de showrooms en worden voorraden aangevuld. Vorig jaar steeg de vraag naar gouden juwelen met 10%, en deze vraag betekent ongeveer één derde van de wereldwijde vraag naar juwelen. Om aan te geven welke rol China hierin betekent.

De recente daling van de cryptomarkt en daarna van de aandelenmarkt zorgde niet direct voor een ferme stijging van de goudprijs. Maar zoals wel vaker kunnen deze bewegingen pas in een later stadium meer gestalte krijgen. Goud in dollars per ounce heeft na de januari piek van $ 1358 weer iets moeten inleveren. Momenteel ligt goud in dollars per ounce op $ 1320. In euro per kilo toont de grafiek wel een gelijkenis. Na de piek in januari op € 35.430 zakt goud terug. De laatste weken tussen €34.700 en €34.200.

We blijven dan ook hameren op de belangrijkste functie van het goud als diversificatie.