Posted on

Dollar dominantie zal afnemen

Na een aantal Europese landen en onder andere Venezuela heeft nu ook Turkije een begin gemaakt met de repatriatie van hun goudvoorraden uit de Verenigde Staten. Venezuela begon ermee in 2012, daarna volgde onder andere Nederland en Duitsland. Oostenrijk en België overwegen dezelfde maatregelen. Turkije had 220 ton opgeslagen in de V.S. en dat zal in augustus weer in eigen bezit komen. Dit zijn wel signalen die worden afgegeven waaruit blijkt dat de westerse landen toch vooral deze voorraden in eigen bezit wil hebben. De regering en congres van de V.S. weigeren tot nu toe een audit door derden te laten plaatsvinden.

Erdogan van Turkije heeft ook al eens geroepen dat internationale leningen zouden moeten noteren in goud in plaats van de Amerikaanse dollar. Hij zoekt mogelijkheden om minder afhankelijk te zijn van het financiële systeem van de V.S., de dollar dus. De maatregel van Turkije kwam na de dreiging van de V.S. in de richting van Turkije na hun deal met de Russen. Ze hebben raketafweersystemen afgenomen van de Russen.

De status van de Amerikaanse dollar als mondiale reservevaluta wordt dus in twijfel getrokken. De tarieven die door de Amerikaanse overheid worden gehanteerd als instrument tegen andere landen zal worden tegengewerkt. Een internationale valutaoorlog zou zo maar eens kunnen opdoemen. Al blijken de staatshoofden van Europa en Rusland vooralsnog overleg in te plannen met Trump.

De Chinese yuan wordt steeds sterker. Rusland, Turkije en Iran overwegen zelfs hun internationale betalingen in eigen valuta te genereren. Iran heeft recentelijk aangegeven dat zij de euro gaan gebruiken als officieel rapporterende munteenheid. Rusland en China hebben een currency swap agreement met elkaar afgesloten, om af te zijn van afrekeningen in dollars.

Goud zou hier ook weer een rol in kunnen gaan vervullen. De prijzen zijn in dollars weer wat omlaag, maar omdat de euro zwakker werd ten opzichte van de dollar blijft de goudprijs in euro’s hangen. Nog steeds binnen bandbreedte tussen € 34.000 en € 35.000 per kilo. Van zilver zou je verwachten dat daar potentieel in zit. De verhouding tot goud ligt op ongeveer 75. Dus 75 maal de prijs van zilver noteert de goudprijs, terwijl het historisch gemiddelde lager dan 40 ligt.

Goud reageert zoals altijd zeer sentiment gedreven, de spanning ebt iets weg en goud noteert lager. De “echte” spanningen blijven echter toch aanwezig, kijk naar het Midden Oosten, de patstelling tussen de VS en Rusland en natuurlijk de handelsconflicten. Goud zal zijn rol blijven spelen, dus deze lagere prijzen zullen prima instapmomenten kunnen zijn.