Geplaatst op

Gevolgen renteverhoging en ontmoeting Trump en Kim

De verwachtte 0.25% renteverhoging van de Fed en het uitgesproken verlangen van de ECB om de afbouw van de stimulerende maatregelen verder te willen doorvoeren, “als alle omstandigheden het toelaten”  lieten de goudprijs weer eens doen dalen. Die opmerking van de ECB is weer veelzeggend. De ontmoeting tussen Trump en Kim mocht dan iets van de geopolitieke spanningen doen afnemen, het handelsembargo dat Trump hierna weer opriep zette meteen alles weer op scherp.

Goud zakte door de $1.300-grens en hangt nu rond $ 1.275 per ounce, de recente renteverhoging van de Fed zorgde voor een sterkere dollar tegenover de euro. Hierdoor veerde de goudprijs in euro’s wel weer op. Een aantal stevige papieren goud transacties zorgde er ook weer voor dat de goudprijs weer wat terrein moest prijsgeven. Wat eigenlijk de laatste jaren steeds plaatsvindt. Met de volgende kanttekeningen:

  • Een koersbeweging van 2% per dag is niet veel.
  • Goudprijzen dalen meestal als de dollar sterker wordt.
  • Wanneer de goudprijzen het slecht doen, hebben andere beleggingen de neiging om het goed te doen
  • Goud is nog steeds nuttig om te bezitten in tijden van stress op de markt.
  • Het feit dat goudprijzen fluctueert is een van de beweegredenen voor beleggers .

Steunpunten voor goud in dollars liggen rond $ 1.275 per ounce, het huidige niveau dus. Worden deze doorbroken dan geeft $ 1.250 opnieuw wat weerstand. In euro’s echter bleef de reactie achter.

Het regenseizoen voor India een heel belangrijk item.  De bekendste moesson is die van India en omstreken. Tot begin juni is het noorden van India droog, maar in juni, juli en augustus valt er net zoveel regen als tijdens een volledig jaar in West-Europese landen. Daarna blijft het weer droog tot in juni de volgende moesson aanbreekt. Moessonregens zijn dus van vitaal belang voor de Aziatische economie. Het meteorologisch centrum in India verwacht een moesson voorspelling van 97 % met gemiddelde of normale regenval. Het Amerikaanse bureau Radiant Solutions verwacht echter dat de moesson in de komende weken traag van start gaat en in de noordwestelijk delen van het land verdere vertraging zal gaan optreden. Over de moesson wordt gezegd dat de vraag naar goud op het platteland alleen een boost zal krijgen als de moesson in de cruciale maanden juli en augustus goed loskomt. Ook het “wedding-season” zal een beslissende rol gaan spelen.

Verder heeft de Centrale Bank van Rusland sinds maart 2015 elke maand haar goudposities verhoogd en heeft nu de vijfde grootste goudreserves ter wereld. De Oost-Europese natie staat ook op nummer drie op de lijst van landen met de hoogste goud-producerende landen. China, India, Azerbeidzjan, Irak en  Kazachstan waren weer de andere kopers. Alleen hierom zouden beleggers zich al moeten afvragen waarom zij hierin achterblijven. Immers risicospreiding en verzekering bij onvoorziene omstandigheden.

Inmiddels is, zoals u misschien reeds gezien heeft, de website van Tov Hazel geheel in het nieuw gestoken. Een goede reden om snel te bezoeken en wellicht over te gaan tot uw risicospreiding !