Geplaatst op

Goudprijs (nog) binnen bandbreedte

De laatste dagen sterkt de goudprijs weer wat aan, in dollars en in euro’s. Wat betekent dat de stijging serieus is. Echter nog steeds binnen de bestaande bandbreedte. In dollars tussen $ 1320 – $ 1360 per ounce en in euro’s inmiddels bijna 6 maanden tussen € 34.000 en € 35.500 per kilogram. De grafieken en technische analyses lijken aan te geven dat er een uitbraak mogelijkheid naar hogere prijzen kan plaatshebben.

Een steun voor goud zullen de aangescherpte invoerheffingen van de VS vooral zijn. De dollar kreeg weer een zetje omlaag. Ondanks deze beweging veerde goud in euro’s ook op. Handelsoorlogen zullen roet in het eten kunnen gooien voor een lagere goudprijs. Het wordt de komende weken afwachten hoe alles wordt uit onderhandeld.

In India beginnen beleggers meer en meer de noodzaak van beleggingen in edelmetaal in te zien. Deze trend loopt in vergelijking met China nog wel een heel stuk achter. Volgens analisten van Credit Suisse houden in China 40% van de beleggers edelmetaal aan in hun portfolio’s en in de VS zelfs 70%. In India werd een stijging waargenomen, in 2010 was dat nog 13% van de beleggers in 2017 gegroeid naar 17%.

Goldman Sachs was voor het eerst sinds 5 jaar weer eens positief over goud. De groei van de vermogende sector uit de emerging markets als hierboven India en China, hogere inflatie en de vrees voor een correctie in de aandelensector wordt als een aanjager voor een hogere goudprijs gezien.

De Zwitserse Refinery Metalor, kwam dit weekend minder populair in het nieuws. Zij werden in verband gebracht met controversiële leveranciers uit Peru. Wat overigens meteen werd tegengesproken door Metalor. Volgens de beschuldigingen werd er meer goud geëxporteerd dan ter plaatse zou worden gewonnen. Verder zou er te laks worden omgegaan met importen uit de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai). Dit omdat goud verkregen zou zijn via Kaloti (Refinery in Dubai), die weer goud verkregen zou hebben uit conflictgebieden in Afrika met name Kongo. Wordt vervolgd waarschijnlijk.

De verwachting is dat de Fed (Centrale bank US) 2 tot 3 renteverhogingen zal gaan genereren dit jaar. Als we dit historisch bekijken zal dit de goudprijs niet echt pijn gaan doen. Zowel uit recentere renteverhogingen en de rentecurve uit vorige eeuw gaan gepaard met dezelfde prijsbewegingen van de goudprijs.