Posted on

Goudprijs onder druk

De sterke dollar, het vertrouwen dat veel beleggers hebben in deze “greenback” zorgt ervoor dat de edelmetaalprijzen van goud, zilver en platina sterk onder druk zijn komen te staan. Goud zakte in euro’s per kilo terug van € 36.250 naar € 33.000. In dollars per ounce bleef goud net hangen boven het sterke steunpunt op $ 1150. Daarna veerde de prijs in dollars weer iets op.

Terugkerende nieuwsitems gerelateerd naar goud zijn ongetwijfeld de situaties in Turkije en Iran. Deze worden hard geraakt door de boycot veroorzaakt door de Amerikaanse president Trump. Er vinden extreme omstandigheden plaats in beide landen. Grote protesten in Teheran, die door de Iraanse regering zo min mogelijk in beeld werd gebracht.

Ontegenzeggelijk worden economieën hard geraakt,  de Turkse lira zakte naar dieptepunten. Een enorme geldontwaarding. Meteen worden dan de toestanden in Venezuela op het netvlies geprojecteerd. Al speelt daar een ander issue. Toch zien sommige economen (zoals o.a van de universiteit John Hopkins in Baltimore  V.S.) een mogelijke oplossing voor landen als Turkije. Dit zou dan moeten liggen in door goud gedekte “currency boards”.

Even ter verduidelijking, het systeem van de currency board stamt uit het koloniale Britse verleden en bood de mogelijkheid om kolonies een eigen munt te geven met behoud van een vaste wisselkoers met een eigen munt, het Britse pond. Het systeem van de currency board is nog toegepast in Argentinië en in de voormalige Britse kolonie Hong Kong. Zowel de Argentijnse pesos als de Hong Kong dollar werden gekoppeld aan de  Amerikaanse dollar. Ook diverse kleinere en nieuwe landen kennen een currency board. Er wordt een vast wisselkoers gerealiseerd door ervoor te zorgen door een één op één dekking. En in dit geval opteren de genoemde economen een dekking met goud.

In dit soort situaties wordt toch steeds aan goud gedacht, echter of het zal worden toegepast valt te bezien. Ook andere ontsnappingsroutes als ruilhandel (olie voor graan of goud) worden nauwgezet onderzocht.

Goud daalde dus door de kracht van de Amerikaanse dollar ten opzichte van valuta’s van zowel ontwikkelde als opkomende markten, met name een verzwakking van de Chinese yuan als eerste en de Turkse lire later. Sterker nog, de sterkte van de dollar was dit jaar een van de belangrijkste drijfveren van de daling van de goudprijs, aangezien de retoriek en sancties tot nu toe in het voordeel van de VS speelden. Bovendien hebben zowel de ECB in Europa  als de BOJ in Japan de beleidsrenteverhogingen vertraagd, waardoor de rentetarieven in de VS toenamen.

Maar goud kan een rebound gaan inzetten vanwege zowel technische als fundamentele redenen:

  • Een markt waarbij veel short-posities bestaan
  • Onzekerheid over de financiële markten blijft bestaan
  • De van oudsher geïnteresseerde investeerders in fysiek edelmetaal zien kansen om op deze lagere niveaus in te stappen.

Voor wat betreft de goudproductie wordt verwacht dat de wereldwijde productie in 2019 en 2020 een nieuw hoogtepunt zal bereiken. Dit na reeds in 2017 een record neer te zetten van 106,5 miljoen ounces. Wel wordt verwacht dat er na 2021 een ommekeer zal plaatsvinden. In sommige regio’s loopt de productie al minder. Met name dan in Australië en Peru zal productie in 2022 dalen. Op z’n zachts gezegd een verrassende uitkomst als de verwachting is dat Canada in 2019 nog een 26-jaar hoogtepunt zal neerzetten van 10.2 miljoen ounces. De oorzaak hiervan is dat een aantal mijnen in die regio’s uitgeput zullen raken. In Peru zal de daling inzetten omdat er gewoonweg geen nieuwe mijnen zullen worden gevonden.

Weer even terug naar de orde van de dag, op deze niveaus dienen zich weer prima instapmomenten aan.