Posted on

Palladium haalt de prijs van goud in.

Zorgen over tekorten op de fysieke markt blijft de prijs van palladium opstuwen. Zo sterk dat deze week de prijs van dit “witte” edelmetaal de prijs van goud ingehaald heeft. Waar goud deze week langzaam maar zeker de € 35.000 grens per kilo naderde piekte palladium meteen al hoger dan zijn “gele” variant. Voor het eerst in 16 jaar passeerde palladium de prijs van goud.

Palladium wordt op grote schaal gebruikt in katalysatoren van benzinemotoren. Platina wordt in die vorm gebruikt in dieselmotoren. En deze laatste variant ligt de laatste maanden stevig onder vuur. Nu werd deze korte koersopleving van het palladium, bijna zoals gebruikelijk, gevolgd door grote winstnemingen. Hierdoor moest palladium weer wat aan kracht inboeten, maar de up-trend is nog in tact.

De voorraden van palladium zijn zeer beperkt. De kosten voor het lenen van dit metaal op 1 maands termijn lag op bijna 25%, 7 keer hoger dan de opbrengst van 10-jaars treasury-papier. Het tekort van palladium zal in 2019 verder toenemen. Men verwacht een tekort van 1,4 miljoen ounces, terwijl er dit jaar al een tekort van 1.2 miljoen ounces was. Het aanbod blijft dus min of meer gelijk, terwijl er een groeiende vraag uit de auto-industrie zal komen.

De vraag naar palladium voor autokatalysatoren zou kunnen gaan stijgen in lijn met de productie van elektrische voertuigen. Mede door de wereldwijde inspanningen om emissies te verminderen en de vervuiling verder tegen te gaan. De EU heeft een bindende doelstelling om in 2030 40% minder schadelijke uitstoot te hebben als in 1990. China streeft naar een reductie van 25% ten opzichte van 2005.  

Waar goud nog wat wordt getemperd door de zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China liet palladium dus een stijging van meer dan 50 % zien. Goud zal daarentegen zeer waarschijnlijk ook nog wel van zich laten horen het komende jaar. Diverse analisten zien de prijs voor goud dan toch ook aanzienlijk stijgen.

Palladium haalt de prijs van goud in.
Palladiumprijs in euro’s per kilo