Posted on

Schuldenlast en renteverhogingen

Door de steunmaatregelen in gang gezet door de diverse centrale banken is de wereldwijde schuldenlast opgeschroefd tot astronomische bedragen. Alleen in de VS al is in het afgelopen decennium de overheidsschuld verdubbeld tot $ 21.000 miljard en zal naar verwachting over 10 jaar bijna $ 34.000 miljard bedragen. Deze verwachting blijft wel een wat onrealistische veronderstelling, immers er wordt hierbij geen rekening gehouden met een eventuele nieuwe recessie. Deze bedragen spelen bijna niet meer tot onze verbeelding. De aangekondigde en reeds ingezette renteverhogingen zullen ook deze schuldenlasten verder onder druk zetten is de verwachting.
De planning van de Fed, om langzaam maar zeker liquiditeiten terug te trekken uit de financiële markten wordt op afstand gevolgd door de ECB, Bank of Japan en de Bank of England. Zij denken dezelfde stappen te gaan ondernemen indien de economie zich daar voor zal gaan lenen. De economische groei van Europa, om daar maar even op in te gaan, pakt iets hoger uit dan verwacht. De gemiddelde groei van de EU-landen zou dit jaar op 2.3% liggen en de voorspelling voor 2019 raamt de Europese Commissie op 2%. Nederland zou het dan weer iets beter dan gemiddeld doen, terwijl Groot Brittannië als gevolg van zijn besluit de EU te verlaten de hekkensluiter is. Waar Frankrijk nog in staat was weg te komen met een begrotingstekort van 3% kondigt zich met Italië weer de volgende EU-speler aan die de begroting niet op orde krijgt. De Italiaanse coalitie heeft gedreigd de lire opnieuw te gaan invoeren in de Eurozone te verlaten. En de vraag blijft natuurlijk ook wat er met deze economische groei zal gebeuren als het overheidssteunprogramma wordt afgebouwd in combinatie met de renteverhogingen.
Een ander punt blijft wat er gaat gebeuren met een eventuele kentering in de mondiale monetaire architectuur. Steeds meer landen, bijvoorbeeld Iran, China en andere landen in botsing met, met name, de VS zullen in steeds grotere mate geneigd zijn de dollar los te laten en andere internationale valuta’s te handelen. Geopolitieke spanningen blijven de kop op steken, mede aangewakkerd door de president van de VS Trump. Er dreigen hierdoor zowel handelsoorlogen als oorlogen in valuta.
Dan blijven we toch terugkomen op de vraag welke rol goud en bijvoorbeeld de blockchain technologie in de toekomst zal gaan spelen. Goud heeft de afgelopen weken weer wat onder druk gestaan. De sterkere dollar had zijn invloed door de notatie van goud in dollars. Goud is een financiële hulpbron met een beperkte voorraad. Beperkte voorraad en een hogere vraag staat gelijk aan hogere prijzen voor goud. Anders dan in het tijdperk van de goudkoorts toen goud in grote hoeveelheden werd gevonden zijn er geen significante nieuwe goudmijnen ontdekt in het laatste decennium.
Dan is de vraag of goud een echt een veilige investering is om uw geld in om te zetten ? Elke keer als er een dreiging van een terroristische aanslag of een handelsoorlog dreigt, spreken beleggers over het omzetten naar een veilige haven. En goud wordt gezien als veilige haven. Omdat goud een fysieke asset is met een gedefinieerde waarde is dat van belang voor de beleggers en zal de waarde zeer waarschijnlijk stijgen. Al wordt het geduld soms op de proef gesteld.

Schuldenlast en renteverhogingen