Posted on

Stabiel in goud.

Het Britse pond dook onderuit tegenover bijna alle ander valuta én goud. Dit onder meer door de kwetsbare onderhandelingen die het VK met de EU inzake de Brexit. Hierbij wordt een harde Brexit niet uitgesloten. Wat gepaard zal gaan met veel handelscomplexiteiten en belemmeringen. De tijd dringt en dat werd ook zichtbaar in de notering van de valuta van het Verenigd Koninkrijk. Het pond zakte bijna 3% in 24 uur. Financiële analisten maken zich zorgen over meer extreme uitkomsten van de Brexit-gesprekken. Nieuwe record-highs van goud in Britse pond zou zo maar in het volgende jaar kunnen gaan plaatsvinden.
Dit geeft aan dat goud hierin een belangrijke rol blijft spelen. Als een soort katalysator wordt de koers van de goudprijs naar hogere niveaus getild tegenover de risicofactor. Centrale banken hebben in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw hun goudreserves uitgebreid. Volgens het World Gold Council is de wereldwijde vraag naar goud het derde kwartaal van dit jaar meer dan 6 metrische ton hoger dan dezelfde periode vorig jaar. De aankopen van centrale banken onderging een stijging van meer dan 20% met het jaar ervoor. Het blijft een teken aan de wand dat zij hiermee op deze manier blijven volharden. Dat zou ook voor de “gewone” investeerder een signaal kunnen betekenen. Maar hier hebben we het al vaker over gehad. Goud geldt als een risicospreiding/verzekeraar.
Naast goud en zilver als steady safe-haven investering lopen de twee andere “witte” metalen stevig uit de pas. Platina heeft nog steeds veel last van de dieselschandalen en daaruit voortvloeiend heeft palladium een zeer sterke spurt omhoog gemaakt. Deze metalen zijn nog meer dan goud en zilver gedreven door tekorten en overschotten in betreffende markten. De opmars van palladium krijgt een steun in de rug van de potentieel verwacht groei in de autobranche in China. Fundamenteel gezien heeft de palladiummarkt een tekort. De markt in fysiek is zeer krap en er heerst “backwardation” op de termijnmarkt. Wat betekent dat de spotprijs hoger noteert dan een prijs in de toekomst. In het algemeen zou je dan kunnen zeggen dat de markt een koersdaling verwacht. Deze blijft echter nog achterwege. Zwaardere normen voor vervuiling in China zorgt ook voor een steun van de palladiumprijs. Alleen in dit jaar steeg de prijs van palladium met bijna 10%, de simpele combinatie van zorgen over het aanbod en een krachtige vraag hebben de afgelopen maanden de prijsontwikkeling omhoog gestuwd.
De goudprijs daarentegen heeft een stevige bodem neergezet op $ 1200 per ounce, in euro’s per kilo ligt een stevig weerstandniveau op € 34.000. Al met al nog een vrij stabiel koersverloop. Al dringt de ruimte naar hogere koersen steeds meer op.

Stabiel in goud.