Geplaatst op

Centrale banken en goud.

Venezuela verkocht  de afgelopen maanden ongeveer $ 400 miljoen aan goudreserves ondanks een groeiende internationale druk op het land om dit niet te doen. Het land zou juist hun tegoeden moeten bevriezen. Het bedrag zou ongeveer 9 ton aan goudreserves betekenen. Er ontstond dus een daling van de totale reserves, tot ongeveer $ 8,5 miljard, volgens de Centrale bank. Waarvan er nog ongeveer $ 5 miljard aan goud opgeslagen ligt. De verkoop kan betekenen dat president Maduro een manier heeft gevonden om de economische blokkades te omzeilen. Hij heeft inmiddels reserves van de hand gedaan in onder meer verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije, omdat sancties steeds meer zijn autoritaire regime afsneden van het mondiale financiële systeem. Daarnaast probeert de oppositie ( Guaido ) met steun van tientallen landen de financiële middelen van Venezuela langzaam naar het buitenland te transfereren.

De daling van de totale reserves zou ook kunnen betekenen dat de bank goud afschrijft waar ze geen toegang meer toe heeft, inclusief een deel van $ 1 miljard die de waarde van de Bank of England heeft. De bank heeft de verzoeken van de regering om het te repatriëren ontkend. Inmiddels heeft een noodteam van ongeveer 100 werknemers van de ongeveer 2000 sinds de stroomstoring van het land de regie en nadruk op transacties tussen de lokale banken en reserves. Andere Centrale banken dan in Venezuela houden hun goudvoorraden stevig tot hoger op peil. Om, zoals reeds vaker genoemd, te spreken over China, Rusland, Korea en India. Al wilde in Europa Italië er recent nog een deel van verkopen om hun overheidstekorten wat te kunnen compenseren. Hetgeen ze overigens niet voor elkaar kregen.

Intussen lijkt de opmars van de goudprijs tijdelijk een halt toe geroepen te zijn, de meeste analisten vertrouwen er inmiddels op dat de goudprijs eind van dit jaar en wellicht verder in 2020 zal doorstijgen.

De outlook van zilver lijkt een aanjager in India te hebben. Sterke groei van baren en munten vanuit dat land vielen in het oog. Verder is de vraag naar zilver uit industriële oogpunten met 4% gestegen. Onder andere de juwelen industrie en de aanhouden vraag naar zonnecollectoren zorgden hiervoor. Voor wat betreft de vraag is het leeuwendeel hiervan de vraag vanuit de industriële sector. Wat we ook zien is dat de industriële productie vanuit de mijnen sinds 2015 aan het teruglopen is. Er zou zich op korte termijn een serieus probleem kunnen voordoen met betrekking tot het vraag en aanbod vraagstuk.

Op dit moment bivakkeet het “witte” edelmetaal nog steeds rond € 425 per kilo en in dollars per ounce $ 15,-. Terwijl de pieken omhoog hierbij langer terug moeten worden gezocht. Bovenstaand verhaal zou hier dus verandering in kunnen brengen. En dan zouden huidige niveaus daar een goede basis voor kunnen zorgen. Een goed alternatief hierbij is de BTW-vrije variant bij Tov Hazel Opslag NV. Hierbij worden er grotere 1000 ounce baren opgeslagen op een Douane-entrepot in onder ander Zwitserland. Een ander optie is natuurlijk de mogelijkheid voor de aanschaf van zilveren munten bij Tov Hazel Precious Metals NV.

Als eerste grafiek de lange termijn afbeelding van de LBMA in dollar per ounce en daaronder zilver in kilogrammen van het afgelopen jaar van Tov Hazel.