Geplaatst op

Goudprijs gevangen binnen dunne bandbreedte ?

De Goudprijs lijkt gevangen binnen een dunne bandbreedte. In dollars verkeert de prijs per ounce de laatste 12 maanden tussen $ 1175 en $ 1340 en in euro’s per kilo het laatste half jaar tussen €34.500 en € 38.000. Er liggen natuurlijk een aantal factoren aan ten grondslag, maar opmerkelijk was de actie van de BIS. Deze “Bank for International Settlements” (min of meer de Centrale Bank van de centrale banken) liet zien dat de goud-positie van de BIS is afgenomen met ongeveer 135 ton. Dit betreft een tegenwaarde van meer dan € 6 miljard. Op zich een opmerkelijke actie gezien de tactiek van de diverse centrale banken die de laatste maanden alleen “koper” waren en zich wilden beschermen tegen de geopolitieke spanningen en financiële onrust. De BIS is een belangrijke speler binnen de edelmetaalmarkt. Het is (nog) niet nader te bepalen of dit zou gaan over een afname in de positie van fysiek goud of afgeleide producten (papier goud). Heeft de BIS invloed op de goudprijs ? we kunnen alleen maar speculeren, zoals of de BIS actief intervenieert. Er moet echter wel worden opgemerkt dat de BIS sinds eind februari aanzienlijke hoeveelheden goud heeft verkocht en de goudprijs sinds die tijd met iets meer dan 2% is gedaald.

Een ander opmerkelijke constatering is dat de goud-zilver ratio op het hoogste punt staat sinds 25 jaar. Is de huidige waarde voor het zilver marktconform of wordt het “witte edelmetaal” schromelijk ondergewaardeerd. De tijd zal het moeten uitwijzen, maar een fikse stijging van de zilverprijs zal niet echt meer tot een verrassing gerekend mogen worden. De huidige ratio ligt boven 85 en het gemiddelde zou ergens tussen 15 en 50 liggen. Sommige analisten geven dan ook aan dat huidige niveaus goede koop-momenten zouden kunnen zijn.

De positieve items die nog steeds aanwezig zijn voor een steun voor goud is

  • Meer volatiliteit op de aandelenmarkt
  • Sneller dan verwachte afvlakking van de economische groei in de VS
  • Eerder dan verwachte renteverlagingen in de VS
  • Het vooruitzicht dat China blijft diversifiëren van Treasuries naar goud (zoals Rusland heeft gedaan )

Het blijft “koffiedik kijken” ook voor wat betreft eventueel een aanwakkerende inflatie, zo blijven de dips in de markt een mooi moment om iets met fysiek goud en/of zilver te doen.

Goudprijs in euro’s per kilogram