Geplaatst op

Goudprijs zet hoogste koers neer van dit jaar.

Goudprijs zet hoogste koers neer van dit jaar.

 

Al zijn we pas in juni, de goudprijs is aan een mooie inhaalslag begonnen. In dollars per ounce de hoogste sinds 2013 namelijk $ 1385, handelend hier in Nederland zien we € 39.400 per kilo slechts hoger terug halverwege 2016. Hieraan ligt dus de eurodollar beweging ten grondslag.

De economie in de VS blijkt ernstige afkoelingsverschijnselen te hebben, waardoor de Fed het rentespook weer eens uit de kast haalde. De functionarissen van de Fed hebben het niet zozeer over of er een renteverlaging komt maar over wanneer deze wordt aangekondigd. De laatste 30 dagen klom de goudprijs van € 36.500 naar € 39.500, een mooi rendement.

Het huidige klimaat met veel onrust zoals handelsembargo’s en spanningen in het Midden Oosten is bij uitstek een voedingsbodem voor het “gele” edelmetaal. De recente aanvallen op olietankers in de golf van Oman zorgde voor een aanjager bij olieprijzen en ook hier kreeg goud iets van mee.

Zilver blijft vooralsnog wat achter, zoals het de laatste jaren reeds tentoonspreidde. Maar het lijkt erop dat ook op dat gebied de nodige inhaalslagen wel bijna moeten gaan plaatshebben. En dan kan het met zilver heel hard gaan. Zoals in het verleden reeds enkele malen is gebeurd.

Goud heeft nu in elk geval een aantal belangrijke weerstandsniveaus doorbroken, in dollars per ounce lonkt $ 1400, terwijl in euro’s per kilogram € 40.000 in zicht komt.