Geplaatst op

Koersverloop goud blijft grillig

De ferme koersstijging van het goud werd afgelopen week abrupt gecounterd door winstnemingen en de berichtgeving dat er wellicht een kleine impasse kan worden doorbroken in het globale handelsembargo. In dollars werd een correctie van $ 1340 per ounce naar $ 1280 waargenomen. Dit is, niet geheel toevallig, exact de range die het handelshuis in commodity’s INTL voorspelt de komende dagen. Een wat zwakkere dollar zou de steun voor de goudprijs kunnen betekenen. Een andere grote speler als Goldman Sachs stelde hun verwachtingen naar bóven bij. De verwachting in 3 maanden op $ 1350, 6 maanden $ 1400 en 12 maanden $ 1450.

De lage economische groei in Europa en aanhoudende lage rentes zullen Europese ETF-aankopen verder stimuleren. Verhoogde geopolitieke spanningen en de opkomende markten die onder druk komen te liggen. Neem daarbij de zwakkere dollar en de vraag naar goud zal toenemen, is de filosofie achter de gedachte.
Verder wordt verwacht dat de globale goudproductie volgend jaar zal gaan terugvallen. China wordt daarbij als eerste genoemd, er is in China een hernieuwde focus op het verkennen en ontwikkelen van grote en langlopende projecten voor goudwinning vereist. Kleine projecten zullen te kostbaar blijken. De top 10 goudmijnen delfden in 2009 419 ton goud terwijl dat op dit moment slechts 227 ton zou zijn. Met een grotere vraag naar goud als investering voor zekerheid zal het aanbod in de knel kunnen komen waardoor prijzen verder kunnen stijgen.

Een eventueel afwenden van een handelsoorlog tussen de twee grootmogendheden kan dus een tijdelijke daling voor de goudprijs betekenen. Wat niet wegneemt dat er dus nog tal van andere zaken blijven spelen. De EU mort over het begrotingstekort van Italië en Frankrijk lijkt het voorbeeld van Italië te willen volgen. De goudreserves van Italië zullen volgens gouverneur Visco tot de reserves van de centrale bank van dat land blijven behoren. Ze mogen niet worden gebruikt om hoge overheidsuitgaven van dat land te “funden”.

Goud in euro’s per kilo heeft na het bereiken van de top tot dusver dit jaar in februari boven € 38.000 aangetikt en is inmiddels weer wat teruggezakt naar € 36.500. en zo kunnen deze grillige koersbewegingen nog voor wat winsten zorgen of weer nieuwe instapmomenten. Zilver moest in de beweging weer mee met het goud, waar het platina ook min of meer in volgde. De enige uitzondering blijft palladium. De markt hierin ligt aardig overhoop en geven torenhoge premies op termijncontracten en grotere spread op aan-en verkoopprijzen. Het aanbod blijft te gering en er zijn opnieuw onrusten voorspeld in Zuid Afrika.