Geplaatst op

Vooruitzichten goud 2019

Na een sterke eindejaarsrally de laatste weken van het vorige jaar, moest goud in het begin van 2019 pas op de plaats maken. In euro’s per kilo noteert goud nu € 1000 per kilo hoger dan begin december. Analisten verwachten dat de inflatie zal gaan stijgen de komende maanden, goud zou dan een goede hedge kunnen betekenen. De signalen die we de laatste maanden van de centrale banken krijgen liegen daar ook niet over. De centrale bank van Rusland liet zelfs een nieuw record zien en passeerde China op de wereldranglijst. Goud vertegenwoordigt inmiddels meer dan 18 % van de totale internationale reserves van Rusland.

Ook China gaf recentelijk nog aan hun reserves verder te hebben opgehoogd. Alleen is dat land daar wat minder transparant in. Diverse analisten veronderstellen dat de werkelijke hoeveelheid aan goudreserves van China een stuk groter zijn dan wordt doorgegeven. Rusland is volgens de recente publicaties van het World Gold Council China gepasseerd op de ranglijst.

Het zal dit jaar ook spannend blijven wat de Fed met de rente zal gaan doen. Recentelijk meldde de Fed aan te zullen kijken hoe de economie in de VS zich blijft manifesteren. De rem op de rente zal zeer waarschijnlijk de rem loslaten op goud kunnen gaan betekenen. Goud lijkt op dit moment nog relatief goedkoop. De koopkracht van goud kan niet worden verlaagd door het monetaire beleid. Bovendien heeft goud géén- in schril contrast met bankdeposito’s –  krediet- of wanbetalingsrisico. Goud is echter alleen een echt effectieve ‘portefeuilleverzekering’ als je het voor een redelijke prijs kunt kopen. Met het goud momenteel aan de goedkope kant: is goud een verleidelijke casus voor beleggers die bescherming zoeken tegen negatieve marktrisico’s. Wel weer bewust blijvend van het feit dat prognoses voor edelmetalen met veel onzekerheid gepaard gaan.

Palladium blijft de show stelen door onverminderd de aanjager te blijven voor alle edelmetalen. Alhoewel diverse signalen aantonen dat de automobielindustrie terugloopt. In Europa en China daalde de omzet. Daar tegenover staat het feit dat strengere emissiegrenswaarden over de hele wereld weer een steun voor het duurste “witte” edelmetaal kan zijn. En wordt palladium nog extra omhoog gestuwd door een acuut tekort aan onmiddellijk aanbod. Palladium noteert thans bijna € 39.000 per kilo.

In dollars (usance in de markt) schuurt de goudprijs tegen de sterke $ 1300 per ounce weerstand. Om dan maar een voorspelling te quoten van één van de analisten:  hoogste koersen rond $ 1400 en steunpunten nét onder $ 1300 met een gemiddelde goudprijs op $ 1335 over het komende jaar. We zullen het wel gaan zien, vergeet ondertussen niet om even snel op Tov Hazel te checken of er misschien nog iets moet worden bijgekocht, succes in elk geval!

Grafiek goud in euro’s per kilo


Grafiek palladium in euro’s per kilo