Geplaatst op

Waar zal het plafond liggen voor goud ?

De afgelopen maanden heeft de goudprijs gestaag een opmars ingezet. Gesteund door een aantal factoren als Brexit, de handelsoorlog, geopolitieke spanningen en een mogelijke wereldwijde recessie. Hierdoor heeft de goudprijs vanaf oktober vorig jaar € 33.000 naar € 45.000 per kilo deze week een forse stijging ingezet. Dit betekende in dollars per ounce van $1.200,- naar $ 1550 eind augustus van dit jaar.

Veel analisten hebben inmiddels de verwachtingen weer bijgesteld, zoals te doen gebruikelijk. In dollars per ounces ligt $ 1550 nog vér van het all-time high van de jaren 2011/2012, dus je zou kunnen stellen dat er nog wat “upside potential” voor goud in euro’s in kan zitten. BNP Paribas voorspelt sowieso een doorbraak van $ 1600 wat niet heel moeilijk lijkt. Daarnaast voorspellen zij nog 4 renteverlagingen van de Fed tot juni volgend jaar.

De handelsoorlog komt voor wat betreft een wereldwijde economische groei ook niet op het goede moment. Voor de escalaties binnen het handelsprobleem lijkt ook geen snelle oplossing voorhanden. Goud zal dan zijn rol als “veilige haven” behouden en de prijs wordt hiermee gesteund.

Naast de prijs van goud doen alle edelmetalen het de laatste maanden weer goed. Zilver de laatste maand zelfs met een prijsstijging van meer dan 11%, neem goud daar tegenover met een stijging van 5%. De zeer specifieke eigenschappen van zilver maken het onmisbaar voor veel industriële producten. In feite zijn industriële toepassingen goed voor ongeveer 60% van het wereldwijde zilververbruik. De groeiende industriële activiteit zal de vraag naar zilver ondersteunen. Naar verwachting is India een van de grootste zilverconsumenten in 2019. Met name de zilverimport steeg jaar na jaar met 35% tot ongeveer 225 miljoen ounces in 2018 in het land. De vraag naar sieradenproductie, die goed is voor ongeveer een vijfde van de totale vraag naar zilver, zal naar verwachting ook in 2019 een stevige groei vertonen.

De zilvermijnproductie daalde echter met 2% in 2018 – de derde opeenvolgende daling op jaarbasis en zal naar verwachting met 2% dalen in 2019. Dit kan worden toegeschreven aan de afwezigheid van ontwikkeling van nieuwe projecten, afnemende ertsgraden en uitputtende reserves. Als gevolg hiervan zou er een tekort kunnen gaan ontstaan, wat op zijn beurt de weg vrijmaakt voor hogere zilverprijzen op de lange termijn.

Sowieso doen de “witte” edelmetalen het dit jaar ook prima, palladium haalde al nieuwe hoogste koersen en platina lijkt ook aan een inhaalslag te zijn begonnen. De tijd zal het uitwijzen.

www.tov-hazel.com

Onderstaand de grafieken van goud, zilver, platina en palladium